perjantai 9. toukokuuta 2014

Post-Vappu!

Koska Vappu tuli ja meni vatsanväänteitä potien, tein nuorimmaisen kanssa lupaamani vappumunkit tänään. En ole mikään virtuoosi pullan paistossa ja muutenkin laiska, niin tein Marttojen ohjeen mukaisia pikamunkkeja. Ulkonäkö on todella karsea, mutta maku...NAM!...parhaita munkkeja pitkästä aikaa vaikka itse sanonkin...perhe oli samaa mieltä! Maku on jotain munkin ja tippaleivän välistä. Täytyy vain harjoitella lisää taikinan laittamista kuumaan öljyyn...
They look really ugly but taste good
Munkki - It's kind of bun fried in boiling oil, like a doughnut or a fritter. We Finns usually make  and eat them to celebrate spring on the First of May (= Vappu)  We often drink homemade mead (= Sima) with them.
 Marttojen sivut (martat.fi) ovat aivan mahtavat ja heidän v. 1993 julkaistu "Penninvenyttäjän keittokirja" on ollut minun "ruokaraamattuni" normaalin edulliseen kotiruokaan. Suosittelen lämpimästi kaikille edullista ja terveellistä perusarkiruokaa laittavalle sekä esim. lahjaksi kotoa muuttavalle nuorelle ja ihan kaikille.
Penninvenyttäjän keittokirja
Keittokirjassa valmistetaan hyvää ja edullista kotiruokaa selkeiden ohjeiden mukaan. Ohjeet perustuvat tavallisiin, kotoisiin ruoka-aineisiin. Kirjassa on suosikkiruokia vuonna 1993 ilmestyneestä ensimmäisestä painoksesta ja 75 täysin uutta reseptiä. Mukana on myös hyödyllistä tietoa perusruokalistan suunnittelusta ja oman keittiön hankinnoista.

PIKAMUNKIT via Martat
Pikamunkit valmistetaan nimensä mukaisesti pikataikinasta, jota ei tarvitse kohottaa. Munkit annostellaan kypsymään lusikalla, joten kustakin munkista tulee hauskan persoonallisen näköinen.
 5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 1/2 dl maitoa
2 munaa
50 g voita tai margariinia sulatettuna
kypsentämiseen: öljyä
pinnalle: sokeria
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat ja sula rasva. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
  2. Nosta ruokalusikalla nokareita kuumaan öljyyn (180 asteiseen). Anna kypsyä kauniin ruskeiksi yhteensä noin viisi minuuttia. Munkeista tulee muodoltaan epätasaisia.
  3. Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Sokeroi ne lämpiminä. 
  4. Pikamunkit maistuvat parhaimmilta haalean lämpiminä.
  5. Vinkki: Kardemumman voi korvata vaniljasokerilla halutessaan.
SIMA 
5 l vettä
350 g sokeria
350 g fariinisokeria
2 sitruunaa
nokare hiivaa
1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä.
2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri kulhoon.
4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
6. Lisää loput vedestä kylmänä.
7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
8. Anna olla huoneen lämmössä kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
10. Siivilöi sima pulloihin.
11. Korkita löyhästi.
12. Vie viileään paikkaan.
13. Käytä, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paljon kiitoksia kommentistasi