perjantai 1. elokuuta 2014

Kesäkurpitsaa - Zucchini

Nyt on käsillä säilöjän kulta-ajat. Olen tehnyt mm. mansikka-, vadelma ja kirsikkahilloa. Kesäkurpitsasato alkaa myös olla parhaimmillaan. Tein tänään kesäkurpitsalasagnea. Minulla on siihen monta ohjetta tässä mielestäni parhaimmat. Alkusalaatiksi raastoin pienehkön kesäkurpitsan ja heitin joukkoon omaa jauhettua nokkos-merisuolaa ja purkillisen ananasmurskaa.
Kesäkurpitsalasagne
(5 annosta)
800 g kesäkurpitsaa
ripaus suolaa
Jauhelihakastike
400 g tomaattimurskaa
400 g jauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattisosetta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus rouhittua mustapippuria
Lisäksi
250 g mozzarellajuustoa
1 dl juustoraastetta
Viipaloi kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi. Ripottele viipaleille suolaa. Anna hikoilla 15 minuuttia. Kuivaa talouspaperilla. Nosta tomaattimurska valumaan siivilään. Paahda jauheliha pannulla ja lisää joukkoon hienonnetut sipulit. Lisää tomaattisose ja -murska. Mausta. Valuta ja viipaloi mozzarella. Nostele uunivuokaan kerroksittain kesäkurpitsaa, mozzarellaa ja jauhelihaseosta niin, että pinnalle tulee kesäkurpitsaa. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia. 
KESÄKURPITSALASAGNE
Kasviskastike
500g (2 - 3 isoa) sipulia
1  rkl voita
500  g porkkanaa
500  g tomaatteja
2 - 4 valkosipulin kynttä
1 1/2  tl suolaa
1 1/2  tl pippurisekoitusta
1  tl  oreganoa
Juustokastike
2  rkl  voita
3/4  dl vehnäjauhoja
5  dl täysmaitoa
150  g  juustoa
jauhettua mustapippuria
1/2  tl  suolaa
ripaus muskottipähkinää
Väliin
800  g kesäkurpitsaa
Pinnalle
100  g  Juustoa
Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä pannulla voissa. Raasta porkkanat tai hienonna ne monitoimikoneella karkeaksi muruksi. Lisää pannulle. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Lisää pannulle. Purista joukkoon valkosipulin kynnet. Lisää muut mausteet. Kuumenna välillä sekoitellen. Anna kiehua kunnes paksua ja sakeaa.
Valmista juustokastike: Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa. Lisää maito ohuena nauhana, sekoita samalla, kunnes kastike on tasaista. Anna kiehua pari min. Sekoita, ettei pala pohjaan. Lisää juusto raastettuna. Sekoita kunnes sulaa. Mausta.
Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa pitkiksi viipaleiksi. Lado uunivuokaan kerroksittain vuorotellen kasviskastiketta, kesäkurpitsaviipaleita ja juustokastiketta.
Ripota pinnalle juustoraastetta.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 45 min.
 
KESÄKURPITSA-JAUHELIHAPAISTOS
400g jauhelihaa
2 isoa kesäkurpitsaa
1 prk valmista  tomaattipastakastiketta
1 pkt sinihomejuustoa
Edam-juustoa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Kuori kesäkurpitsat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi n. 1-2 cm
Paista oliiviöljyssä pannulla.
Anna hautua kannen alla n. 5-10 min. kunnes kesäkurpitsat ovat pehmenneet.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kaada lävikköön ja valuta ylimääräiset nesteet pois. Kaada uunivuokaan.
Ruskista jauheliha ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada uunivuokaan.
Sekoita kesäkurpitsaviipaleet, jauheliha, tomaattikastike ja murustettu sinihomejuusto keskenään uunivuoassa.
Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista 200 asteisessa uunissa, keskitasolla n. 30 min.
Sinihomejuuston tilalla voi käyttää fetajuustoa
pastakastikkeen voi vaihtaa eri makuiseksi.
Elmoilua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paljon kiitoksia kommentistasi