perjantai 10. toukokuuta 2013

BACK TO BASICS - Perusasioiden äärellä...

Nykyisessä tilanteessa eli tässä pakollisessa köyhäilyssä on positiivisiakin puolia: itse- ja yhdessä tekeminen.  Olemme tehneet itse jo monta satsia simaa ja kotikaljaa. Kaikki ruoka tehdään alusta loppuun kokonaan itse ja keskitymme hyviin sekä edullisiin perusruokiin. Olen aloittanut taas uudestaan välillä unohduksiin jääneen leipomisen. Herätin henkiin pakastimessani uinuneen lähes satavuotiaan leipäjuuren. Sain sitä aikoinaan äidiltäni, joka peri sen anopiltaan 50-luvulla miniäksi taloon tultuaan. Ruisleivät onnistuivat ihan hyvin (ilman hiivaa), vaikka hieman oli hakusessa miten se homma toimikaan. Internetin ihmeellisestä maailmasta silmäilin paria leipäjuuri-ohjetta ja loput tuli vanhasta muistista. Tuoksu ja maku oli kuin paluu juurille.

Kaljan teosta jääneen mäskin hyödynsin maistuvaan mallasleipään.

MALLASLEIPÄ 
n. 3 dl  Kotikaljan valmistuksesta jäänyttä mäskiä
n. 2,5 dl  Piimää                                       
n. 1½ tl  Suolaa          
½ dl Siirappia      
25-30 g Hiivaa tai kuivahiivaa 1 pss                  
n. 2 dl  Ruisjauhoja  
n. 8-9 dl Vehnä- tai hiivaleipäjauhoja                    
50 g  Pehmeää voita tai rypsiöljyä                  
(mausteeksi esim. fenkolia tai kuminaa)

Lisää mäskiin haalea piimä, suola, siirappi ja murennettu hiiva ( ja mausteet). Alusta ruis- ja vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi taikinaksi. Lisää rasva alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa n. kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ja leivo taikinasta 4 pientä pyöreää limppua. Anna leipien kohota. Paista n. 40-60 minuuttia 175-200 asteessa. Voitele leipiä siirappivedellä paistamisen loppupuolella, jos haluat leipien pintaan kiillon. Jäähdytä leivät ritilän päällä, saat rapeamman pinnan kun peität vasta jäähtyneenä. 

Löysin (muistin) anopilta ammoin saadun leipävuoan. Ja tein tätä helppoa ja nopeaa vuokaleipää.

VUOKALEIPÄ

0,5 l 42 asteista vettä
1 pss kuivahiivaa (11g)
1 dl esim. 4-viljan hiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
voita vuoan voiteluun
1 rkl siirappia

Sekoita lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet. Anna tekeytyä 1/2 tuntia peitettynä. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota 1/2 tuntia liinalla peitettynä. Voitele voilla leipävuoka. Nostele taikina vuokaan. Anna kohota vielä n. 1/2 tuntia peiteltynä. Paista 250 asteessa n. 1/2 tuntia.

Enpä ole viime aikoina saanut mistään työstä niin suurta mielihyvää ja tyydytystä kuin näistä leipomissessioista. Lisäksi mieltä lämmitti perheen kehut ja se että leivät katosivat nopeasti parempiin suihin. Helatorstain vieraille oli kiva tarjota keiton lisukkeeksi kolmea sorttia itse tehtyä leipää.

Ai niin teihän minä kolme kakkuakin. Leipomisesta ja ruoanlaitosta ajattelen kuin elämästä yleensä: Keep it Simple! Taikinaterapiaa suosittelen kaikille :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paljon kiitoksia kommentistasi