Nykyisessä tilanteessa eli tässä pakollisessa köyhäilyssä on
positiivisiakin puolia: itse- ja yhdessä tekeminen. Olemme tehneet itse
jo monta satsia simaa ja kotikaljaa. Kaikki ruoka tehdään alusta loppuun
kokonaan itse ja keskitymme hyviin sekä edullisiin perusruokiin. Olen aloittanut taas uudestaan välillä unohduksiin jääneen
leipomisen. Herätin henkiin pakastimessani uinuneen lähes satavuotiaan
leipäjuuren. Sain sitä aikoinaan äidiltäni, joka peri sen anopiltaan 50-luvulla
miniäksi taloon tultuaan. Ruisleivät onnistuivat ihan hyvin (ilman hiivaa), vaikka hieman oli
hakusessa miten se homma toimikaan. Internetin ihmeellisestä maailmasta
silmäilin paria leipäjuuri-ohjetta ja loput tuli vanhasta muistista. Tuoksu ja
maku oli kuin paluu juurille.
Kaljan teosta jääneen mäskin hyödynsin maistuvaan mallasleipään.
MALLASLEIPÄ
n. 3
dl Kotikaljan valmistuksesta jäänyttä
mäskiä
n. 2,5 dl Piimää
n. 1½
tl Suolaa
½
dl Siirappia
25-30
g Hiivaa tai kuivahiivaa 1 pss
n. 2
dl Ruisjauhoja
n. 8-9
dl Vehnä- tai
hiivaleipäjauhoja
50
g Pehmeää voita tai
rypsiöljyä
(mausteeksi
esim. fenkolia tai kuminaa)
Lisää mäskiin
haalea piimä, suola, siirappi ja murennettu hiiva ( ja mausteet). Alusta ruis-
ja vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi taikinaksi. Lisää rasva
alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa n.
kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ja
leivo taikinasta 4 pientä pyöreää limppua. Anna leipien kohota. Paista n. 40-60
minuuttia 175-200 asteessa. Voitele leipiä siirappivedellä paistamisen
loppupuolella, jos haluat leipien pintaan kiillon. Jäähdytä leivät ritilän
päällä, saat rapeamman pinnan kun peität vasta jäähtyneenä.
Löysin
(muistin) anopilta ammoin saadun leipävuoan. Ja tein tätä helppoa ja nopeaa
vuokaleipää.
VUOKALEIPÄ
0,5
l 42 asteista vettä
1
pss kuivahiivaa (11g)
1
dl esim. 4-viljan hiutaleita
1
dl ruisjauhoja
n.
8-9 dl vehnäjauhoja
2
tl suolaa
voita
vuoan voiteluun
1
rkl siirappia
Sekoita
lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet. Anna tekeytyä
1/2 tuntia peitettynä. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen. Taikina saa
jäädä löysäksi. Anna kohota 1/2 tuntia liinalla peitettynä. Voitele voilla
leipävuoka. Nostele taikina vuokaan. Anna kohota vielä n. 1/2 tuntia
peiteltynä. Paista 250 asteessa n. 1/2 tuntia.
Enpä
ole viime aikoina saanut mistään työstä niin suurta mielihyvää ja tyydytystä
kuin näistä leipomissessioista. Lisäksi mieltä lämmitti perheen kehut ja se
että leivät katosivat nopeasti parempiin suihin. Helatorstain vieraille oli
kiva tarjota keiton lisukkeeksi kolmea sorttia itse tehtyä leipää.
Ai niin teihän minä kolme kakkuakin. Leipomisesta ja ruoanlaitosta ajattelen kuin elämästä yleensä: Keep it Simple! Taikinaterapiaa suosittelen kaikille :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Paljon kiitoksia kommentistasi