keskiviikko 22. toukokuuta 2013

SUMMER AT LAST - Kesää ja Mustaherukanlehtiä

Pitkän, pimeän, synkän, voimia verottaneen talven ja kiduttavan loppumattomalta tuntuneen, kylmän, armottoman kevään jälkeen kaunis kirkas ja yllättävän lämmin Suomen Suvi on saapunut kauan kaivattuna, odotettuna vieraana luoksemme. Viritimme uuden isomman uima-altaan lapsille (Oi miten lapset ovat kasvaneetkaan viime kesästä!). Itse asiassa allas on melko hirveä sininen muovilaitos, mutta tällä kertaa funktio ennen estetiikkaa. Tunnen altaasta hieman huonoa ympäristöllistä omatuntoa ja säästökampanjamme takia, ostamisesta johtuvaa moraalista krapulaa. mutta joka lähes haihtui, kuullessani lasten iloista loiskintaa ja nähdessäni teinin lojuvan rentoutuneena uimapatjalla. Vakuuttelen itselleni että uima-allas pihalla on aivan yhtä hintava, kuin reissu vaikkapa Helsinkiin Linnanmäelle, mutta iloa ja puuhaa riittää koko kesäksi. Säästäväisyyden ja luonnonsuojelun armolliset jumalat antakaa anteeksi vielä tämän kerran hairahdukseni ja siunatkaa lasten ilot...

Parhaita eli käytetyimpiä keittokirjojani ovat Talouskouluni perusteos "Ruoanvalmistus" (vuodelta miekka ja kilpi) sekä äitini lahjoittama Marttaliiton julkaisema "Penninvenyttäjän Keittokirja" v. 1993. (Yritettyäni olla koko ikäni olla se Maria minusta on lopulta tullut tämä Martta)
Ihanteeni (ja perusluoteeni) mukaan yksinkertaista ja mutkatonta / straightforward and simple.
Teimme tällä kertaa vaihtelun vuoksi ja sesongin mukaan Mustaherukanlehti-simaa, jota myös Juhannussimaksi kutsutaan eli tehdään ihan kuin normaali sima, mutta 5 litraan lisätään 3 dl (10 litraan / 6 dl jne.) mustaherukanlehtiä.  Voilá - raikasta janojuomaa. Ihania kesäpäiviä kaikille!

 JUHANNUSSIMA
 5 l  vettä
350 g  sokeria
350 g  fariinisokeria
2  sitruunaa
1/4  tl hiivaa
3 dl  mustaherukanlehtiä

1. Laita huuhdellut mustaherukan lehdet astiaan.
2. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunan kuorimavetsellä.
3. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
4. Laita sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltaiset osat  ja sokerit myös astiaan.
5. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
6. Sekoita ja anna seistä hetken aikaa kannen alla.
7. Lisää loput vedestä kylmänä.
8. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
9. Anna olla huoneenlämmössä kunnes alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
10. Laita puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
11. Siivilöi sima ja pullota.
12. Korkita löyhästi.
11. Vie viileään paikkaan
12. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet pinnalle.
13. Nauti!

2 kommenttia:

Paljon kiitoksia kommentistasi